cold-laser-header--1024x550

General Recommended Plan Of Care For Thyroid Support​

#1: Metabolic:

Week 1: Address pH, Sleep, and Energy

Week 2: Address Liver, Gall Bladder, Stomach and Lungs

Week 3: Address Adrenals, Kidney, Parathyroid, and Thyroid

Week 4: Address Thymus, Heart, Inflammation and Circulation.

#1: pH Level: You HAVE to be alkaline to heal!!! The first thing that you need to do is to check your pH level. Most likely you are on the acidic side, so you need to increase your pH using specific nutritional protocols. You will not heal unless your body pH is between 6.4 to 7.0 consistently (ie. over 2

weeks). Increasing your pH will help you sleep and increase your energy level. Please see my paper on The Importance of pH below.

SOLUTION: Purchase pH test strips and you will need to check your first morning urine (after 5 a.m.) every morning, record it and email it to me. Assuming that you are acidic, so I would recommend that you get on the pH Quartet which is D3 (4-6 drops/day), Aloe Pro (1 oz/day), Aloe Mannan (4-6 capsules/day open under the tongue) and Coral Legend Plus (6 capsules/day to start).

#2: Liver/Gall Bladder: 60% of T4 is converted to T3 in your LIVER so it is very important to have your liver functioning at 100%!!! Your gall bladder and liver work hand-in-hand because the liver produces bile and the gall bladder stores it so they have to be addressed. Your liver and gall bladder are VITAL to your healing! The liver and gall bladder are the major detoxifiers of the body and both are not working so we need to address them both nutritionally! Please read the papers below on The Liver! and The Gall Bladder!

SOLUTION: Max B-ND (1 tsp in a 16-20 oz. water bottle filled with high quality H2O) and Liver-ND (1 tsp to the same bottle mentioned above, use a few tsps of Cherry Elixade to help the taste) to help support your liver. Gall Bladder ND (1 tsp, again added to the above water bottle) and BiliVen (6 capsules to start) to support your gall bladder.

#3: Stomach: 20% of T4 is converted to T3 in the gut! 80% of your immune system is in your gut and your gut contains more serotonin (the “feel good” neurotransmitter) than your brain! One of the major problems with any thyroid patient is that they are not absorbing their nutrients because they have too little stomach acid or HCL. In addition, you need HCL to create methyl groups. Methyl groups help turn on good genes like tumor suppressor genes and turn off bad genes like oncogenes that case cancer. We need to address increasing your HCL. Please read the paper below on The Importance of Methyl Groups!

SOLUTION: I would start with GastroVen (2-3 capsules in a tea or in hot water before each meal). Then move to PRL’s Digest = 2 during every meal. HCL = 3 after every meal. HCL Activator = 2 after every meal. You need to drink plenty of water, at least ½ oz. per body weight. If you have any burning sensation when taking the HCL/HCL Activator, you are dehydrated, and you need to increase your water intake.

#4: Thyroid: Your thyroid runs your body’s metabolism, so you need to support your thyroid!

SOLUTION: ThyroVen 6/day (Xenostat may have to be supplemented instead of ThyroVen.

#5: Parathyroid: Your parathyroid is vital to your thyroid health because it helps you to absorb calcium, magnesium and other trace minerals.

SOLUTION: Green Tea-ND 1 teaspoon in the water bottle as mentioned above.

#6: Adrenal glands: Your adrenal glands are your stress glands and they need to function for you to heal.

SOLUTION: Adaptogen R3 (3/day) and AdrenaVen (3/day)

#7: Energy: You need to increase your energy to heal! THIS IS HUGE!!!!

SOLUTION: Aloe Mannan = 4-6/day (open and let dissolve under your tongue) and Quinol ND = 1 tsp/day

#8: Inflammation: Usually there is inflammation associated with any thyroid issue, so you want to reduce naturally.

SOLUTION: The Liver-ND that has been recommended above will help reduce inflammation but also consider Inflamma-ND (1 tsp in the Infusion Drink) and/or 2 tsp of CoCurcumin taken straight followed by a glass of water. The CoCurcumin doesn’t taste the greatest but it is a very strong natural anti-inflammatory. If you cannot handle the CoCurcumin directly, we have Curcumin in capsules (6/day). (You MUST take curcumin with a medium chain triglyceride like coconut oil!)

#9: Pancreas Support: Blood sugar support is VITAL with ANY thyroid issue!

SOLUTION: PancreVen 6/day

#10: Sleep: You HAVE to sleep to heal and if you are not sleeping, you have a problem with one or all of the following. Not able to fall asleep = problem with the gall bladder. Unable to stay asleep or waking up at night = problem with the stomach. Groggy in the morning or having difficulty getting out of bed = problem with the adrenal glands. Please see #2, #3 and #7 AND I would recommend specific supplements to aid in your sleep.

SOLUTION: Tranquinol 3-6/before bed, NADH 3-4 before bed opened and dissolved under the tongue and Melatonin 5-6 drops before bed. The PRL Melatonin is natural, live-source melatonin and it is nothing like you have ever tried before!

Water: It is VITAL that you increase your water intake! Take your body weight, divide by two and that is how much water that you need to be drinking on a daily basis. If you weigh 180 lbs., you need to be drinking 90 oz. of water per/day. It HAS to be high quality water! Distilled, filtered, it doesn’t matter as long as it is NOT tap water.

Pink Salt: You need to be consuming Pink Salt because it is high in calcium, magnesium and other trace minerals. PRL has a great Pink Salt and you can order it from www.drjsupplements.com. Do not use Sea Salt as they use cheap screens to grind the salt which leaves nickel residues that will harm your kidneys.

Coffee Enemas: Coffee enemas are the KEY to increasing the function of your liver! As I stated above, your liver needs to be addressed so that your body can detoxify. Please see the coffee enema information that I have provided to you below. I do coffee enemas myself and if you are serious about getting better, you need to do them!

(PLEASE NOTE: If you are pregnant, I do not recommend coffee enemas.)

Change in Diet: You NEED to eat for ENERGY and not use food as a reward or a pleasure. You need to avoid the three most inflammatory foods which is gluten (anything made with wheat, barley or rye), dairy and soy. Please see the diet outline listed below.

Interference Fields/Mud Packs: You are going to need to mud pack multiple regions—you need to get all of your areas of traumas, scars, blows, piercings, etc. so we can clear up any interference.

Dental: We may have to use mud packs inside your mouth to help clear up any dental infections that you might be suffering from.

EMFs (electro-magnetic fields): They do affect you and we may need to address them down the road. (Please see my article on EMF’s below)

Parasites: My feeling is that part of the reason that you are not feeling well is that you are possibly suffering from a parasitic infection. We will need to address this issue, BUT we first must get your energy level up so your body can heal. We can run a $250 test to confirm but based on the fact that your stomach isn’t working, my feeling is that you are suffering from some form of a parasite. It is your choice if you would like the testing done. Some people need to see it in black and white.

THE DAILY INFUSION DRINK:

1 tsp Max B-ND
1 tsp Quinol-ND
1 tsp Liver ND

1 tsp Gall Bladder ND

1 tsp Green Tea ND 3-4 tsp of Cherry Elixade

Fill the rest of the bottle with high quality water!

Place all of the above in a 20 – 32 oz. water bottle and sip it throughout the day. Make it last a few hours to get the full infusion effect!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top